Zautomatyzowane linie uboju - KMTMeat

Masz pytania?

Tel/Fax: +48 56 678 15 49

Tel/Fax: +48 56 646 16 02

Napisz do nas:

E-mail: piotr@kmtmeat.pl

E-mail: handlowy@kmtmeat.pl

Adres:

ul. Wapienna 20

87-100 Toruń

Aktualność

Zautomatyzowane linie uboju

W przypadku zautomatyzowanej linii uboju trzody chlewnej, tusze przemieszczają się wzdłuż całej długości automatycznie ruchem ciągłym. Nowoczesne linie uboju zwierząt rzeźnych są w pełni zmechanizowane, a sterowanie i kontrola są w pełni lub częściowo zautomatyzowane. W automatycznych liniach ubojowych tusze kierowane są, w odpowiedniej kolejności, w sposób ciągły do poszczególnych urządzeń stanowisk roboczych. Tusze są rozmieszczone wzdłuż długości toru przenośnika, gdzie pracownicy na stacjonarnych lub ruchomych platformach wykonują przypisane im czynności.

Platformy powinny być wyposażone w sterylizatory narzędzi i dezynfekcji. Dbając o jakość wytwarzanego produktu należy dołożyć wszelkich starań, aby maksymalnie skrócić czas pomiędzy ubojem a schłodzeniem. Proces schładzania bardzo mocno warunkuje ostateczną jakość mięsa, gdyż zależy od współdziałania pH i temperatury w mięśniach.

Prawidłowy ubój trzody chlewnej istotnie wpływa na jakość mięsa wieprzowego.

W licznych badaniach stwierdzono, że przyspieszone chłodzenie powietrzem podnosi wodochłonność oraz barwę mięsa.